Liposculptuur-Liposuctie

Het doel van de ingreep is het selectief en definitief en zo volledig mogelijk verwijderen van vetcellen tussen de huid en de onderliggende spieren, zodat een fraaiere lichaamscontour ontstaat. Het is echter niet steeds mogelijk de perfectie te bereiken. Liposuctie is geen vermageringsmethode, maar een techniek die een figuurcorrectie beoogt. Liposuctie kan de bestaande oppervlaktestructuur van de huid niet wijzigen. Een voorafbestaand oneffen huidoppervlak (cellulitis) zal ook na de ingreep nog zichtbaar zijn. Zoals bij vrijwel elke medische ingreep bestaat er dus ook bij deze liposuctie de mogelijkheid dat het beoogde doel niet volledig wordt bereikt. De arts komt derhalve met de patiënt overeen om volgens de regels van de kunst te werken maar kan geen welbepaald resultaat beloven (= inspanningsverbintenis). De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt een grote hoeveelheid vocht in het vetweefsel ingebracht zodat de huid voos en ongevoelig wordt. Eens het vetweefsel opgespannen door dit vocht, worden enkele openingen van enkele millimeter gemaakt in de huid. Langs deze openingen wordt dan een buisje ingebracht dat aan een vacuümpomp verbonden is en door de heen en weer gaande beweging van het buisje worden de vetcellen aangetrokken en verwijderd. Naargelang de hoeveelheid vet die wordt verwijderd kan de ingreep 3 tot 5 uur duren.

Wondinfectie en bloeding zijn met deze techniek extreem zeldzaam en verdwijnen met gepaste behandeling. Interactie tussen de plaatselijke verdoving en sommige medicatie is mogelijk. Het gebruik van bepaalde medicatie ( waaronder enkele vormen van slaapmiddelen, antibiotica, stemmingsverbeterende medicatie) moet strikt vermeden worden. De littekens van de wondjes moeten met een zonnecrème worden beschermd gedurende een maand om overdreven pigmentatie te vermijden. De wondjes zijn echter zo klein dat in de regel na een jaar ze niet meer terug te vinden zijn. In een beperkt aantal gevallen kunnen minieme contour onvolmaaktheden voorkomen.

Het is aangeraden om niet zelf met de wagen naar huis te rijden. Na de ingreep is er gedurende ongeveer 24 uur uitlekken van een gedeelte van het ingebrachte vocht. Pijn en ongemak na de ingreep zijn gering en kunnen met een gepaste pijnstiller worden behandeld. Het gevoel na de ingreep is eerder dat van een grote blauwe plek of van een stramme spier. Het is normaal dat men zich de eerste dagen na de ingreep wat sneller vermoeid voelt en rust is dus aanbevolen de eerste 3 dagen. Om het risico op infectie te vermijden worden gedurende enkele dagen antibiotica voorgeschreven. Na 1 week zijn de wondjes meestal genezen. Blauwe plekken kunnen voorkomen na de ingreep maar deze zijn vrijwel steeds verdwenen na ongeveer 2 weken. In de eerste dagen na de ingreep treedt er zwelling op van het behandelde gebied. Om dit te beperken wordt een ondersteunend pakje gedragen gedurende ongeveer 40 dagen. Gedurende 2 tot 6 maanden na de ingreep zal het onderhuidse bindweefsel samentrekken en de huid terug aantrekken naar de spier zodat er doorgaans geen huidoverschot blijft na de ingreep. Voos gevoel van de huid komt voor na de ingreep maar verdwijnt in de regel spontaan na 3 tot 4 maanden.

Om het resultaat van de ingreep beter te kunnen beoordelen evenals voor educatieve en wetenschappelijke taken, zoals voordrachten en wetenschappelijke publicaties, kunnen eventueel foto's worden genomen. Op de foto's wordt de patiënt onherkenbaar gemaakt.

<< terug naar "behandelingen"